Olen Helena Miranda, 50-vuotias lääkäri ja kipututkija. Vuoden 2016 tammikuussa ilmestyi kirjoittamani kivunhallintaopas Ota kipu haltuun (Otava). Kirjasta on otettu jo 5 painosta, joten se on löytänyt tiensä tuhansien suomalaisten koteihin sekä terveydenhuollon ammattilaisten työpöydille. Kirjoitin kirjan sillä ajatuksella, että haluan jakaa uutta tutkimustietoa kivusta lukijaystävällisessä muodossa. Kerron kirjassani myös omasta matkastani kroonisten kipujen kanssa. Vaikka olen kivun ammattilainen, elän itsekin päivittäisen kivun kanssa. 

Saan lähes päivittäin mieltäni lämmittävää palautetta kirjasta – siitä miten se on tuonut ihmisille lohtua ja toivoa, ja paljon uutta tietoa pitkäaikaisista kivuista. Olen niin iloinen, että kirjoitin Ota kipu haltuun -kirjan, koska tarvetta kokonaisvaltaiselle kivunhoidolle selvästi on!  Suomen Kipu Ry, joka on pitkäaikaista kipua potevien yhdistys, valitsi minut Vuoden Auttajaksi 2018. Olen valinnasta kovin otettu ja iloinen. Koen tärkeäksi tehdä yhteistyötä kipupotilasyhdistysten ja kokemusasiantuntijoiden kanssa, sillä näin pienessä maassa on tärkeää pystyä yhdistämään voimat ja viemään asioita eteenpäin.

Helena Miranda

Minua innostaa lisäksi kivunhoidon ammattilaisten yhdistyksen (Suomen Kivuntutkimusyhdistys) yhteiskunnallisen vaikuttamisen toimikunnassa toimiminen. Pyrimme entistä aktiivisemmin viestimään kipuasioista eri medioissa, kutsumaan asioista päättäviä sekä kipupotilaita saman pöydän ääreen keskustelemaan ja herättämään myös puolueita ja lainsäätäjiä ottamaan krooninen kipu tosissaan.

Luennoin ja kirjoitan kipuasioista aktiivisesti somessa. Jos haluat kysellä lisää mahdollisesta kipuaiheisesta luennosta, ota yhteyttä:

hmir24@gmail.com

Hieman taustaa

Vietin lapsuuteni ja nuoruuteni Turussa, jossa myös opiskelin lääkäriksi. Valmistuin Turun yliopistosta lääketieteen lisensiaatiksi vuonna 1994. Lääkäriksi valmistumisen jälkeen työskentelin lyhyehköjä jaksoja kirurgian apulaislääkärinä, tules-kuntoutuksessa, psykiatrialla sekä terveyskeskuksessa, kunnes vuonna 1996 löysin oman erikoistumisalani työterveyshuollosta. Siellä kipuoireisia asiakkaita kohtaa päivittäin. Kivunhoitoon perehdyin osallistumalla useisiin kipuaiheisiin koulutuksiin sekä opetellen mm. akupunktiotekniikkaa Kuopion yliopiston lääkäreille tarkoitetussa koulutuksessa.

Käytännön työ lääkärinä ja kipupotilaiden hoitaminen vahvisti entisestään kiinnostustani tutkimustyötä kohtaan ja lopulta siihen tarjoutuikin oiva tilaisuus kansallisessa TULES-tutkijakoulussa. Tammikuussa 1999 aloitin väitöskirjan tekemisen, toimipaikkana Työterveyslaitos Helsingissä. Väitöstutkimukseni kohteena olivat suomalaiset metsäteollisuuden työntekijät ja heidän kipuoireensa. Väittelin lääketieteen tohtoriksi vuonna 2002 ja 2005 muutin perheeni kanssa USA:han Bostonin lähistölle. Suoritin Massachusettsin yliopistossa Master of Science-tutkinnon työympäristön ja työterveyden tutkimuksesta. 

Palattuani Suomeen vuonna 2007 jatkoin kipututkimuksen parissa Työterveyslaitoksella. Minulle myönnettiin työterveyden dosentuuri vuonna 2011. Saman vuoden syksyllä päätin palata kliiniseen työhön ja työterveyshuoltoon saadakseni jälleen kosketuspintaa käytännön työhön. Vuosina 2013-18 olen toiminut Helsingin kaupungin työterveyshuollossa (Työterveys Helsinki) mm. kuntoutuslääkärinä ja Kipu ja työkyky –kehittämishankkeemme ideoijana ja projektin vetäjänä.

Hankkeen tavoitteena oli ’ottaa kipu haltuun’ työterveyshuollossa. Hankkeessa kehitettiin toimivia, tutkimusnäyttöön perustuvia tapoja hoitaa kipua monipuolisesti ja kokonaisvaltaisesti ja tukea aktiivisesti kipuoireisen työntekijän työkykyä. Tulokset ovat olleet varsin huikeita, niistä voit lukea lisää etusivulta kohdasta ”Mediassa”.